копие на продажби

10 принципа за „убийствен“ копирайтинг

Когато бях нов автор на книги исках това, което пишех да звучи толкова добре, че хората да ми казват: „Момче, ти си много умен!“ С други думи исках моето его да бъде погалено посредством творчеството ми.
За жалост това желание ме върна назад.

Не съм написал ефективно копие, докато не се смирих и не разбрах следните десет принципа за ефективното копие на продажбите…

  • 1. Единствената цел на рекламата

Рекламата не е нищо повече от планирано и целенасочено пренебрегване на всичко освен продажбата.
Това означава, че трябва да включите неща в копието ви за продажба, които поддържат този план като: извличане на ползи, изграждане на доверие, преодоляване на възражения.
По-добре е да пренебрегнете всичко, което не постига тези цели. Ако научите само едно нещо от тази публикация, нека то да е следното: Добрата реклама се определя от действителните приходи.

  • 2. Третирайте копието за продажбите като продавач

Тъй като целта ви е да направите продажба, третирайте копието си като продавач и оценявайте ефективността му.
Продава ли то или не? Ако продава, придържайте се към него и се опитвайте да вземете повече от него. Ако не продава – оставете го.
Ето как става. Един продавач може да продава само на един човек наведнъж. Kопието за продажби може да продаде на хиляди в даден момент. Истина е, че лошият продавач може само да навреди малко на вашата компания. Но лошата реклама може да навреди много на вашата компания.

  • 3. Първо продавайте лично

Преди да опитате да продадете продукта си онлайн с копие от продажбите, първо се опитайте да го продадете лично.

  • 4. Използвайте копие, което би помогнало на продавача

Сега, когато сте имали опит в продажбите … използвайте това, което научихте, за да ви помогне в копието за продажби.
Бихте ли казали шега да помогне на продавач? Възможно е. Ще споделите ли ползите от помощта на даден продукт? Абсолютно. Ще се идентифицира ли с болката на клиента в помощ на продавача? Да. Ще покаже ли емпатия, за да помогнете? Определено. Какво ще кажете да използвате авторитета си на продавач? Добра идея.

  • 5. Ясен, кратък и завладяващ разговор

Добрият продавач не е по-подробен. Той не използва фантастични думи. Той говори като възрастен селски кмет. Спокоен, уверен и любезен.
Той е търпелив, добър слушател и прекрасен разказвач. Всяка дума се произнася правилно. Всяка история е разказана с малко думи. Всъщност, дори не знаете, че той ви продава нещо.

  • 6. Литературните писатели рядко са добри копирайтъри

Уилям С. Бъроуз. Лев Уелч. Джоузеф Хелър.
Това са писатели, които някога са били копирайтъри. Те имаха такова образование и си намериха работа. Тази работа ги научи на най-важното нещо за писането: да е ясно, кратко и убедително.
За жалост не е валидно обратното. Литературата не преподава копирайтинг. Разкажете добра история. Дайте на читателя си, каквото иска. Литературните писатели (като мен) трябва да бъдат „разбити“, за да станат добри копирайтъри.
Интересно е обаче, че това, което ще научите е, че копирайтингът ще ви направи по-добър писател и на литературата.

  • 7. Игнорирайте апела за „кратко копие“

Има едно всеобщо схващане (обикновено от не-писатели), че копието на продажбата трябва да бъде кратко … един или два параграф … и изображенията трябва да продават.
Не дължината има значение. Хората ще четат, ако го направите за тях.
Ако това е интересно и решава сериозен проблем, те ще го прочетат.

  • 8. Избягвайте странното и необичайното

Когато става въпрос за продажба – бъдете ясни и прости. Черно и бяло.

  • 9. Помислете за вашата аудитория

Когато става дума за продажба онлайн, не сте в конферентна зала с поне сто човека… или пред тълпа от десет хиляди души. Когато пишете, представете си, че продавате само на един човек.
Трябва да го убедите.
Продавачът прави същото. Той работи върху един клиент в даден момент. Разбира се, той може да жонглира с дозина перспективни. Но той никога не разглежда тези перспективи като група. Той се фокусира върху всяка перспектива поотделно.

  • 10. Проучете клиента си

Най-добрият продавач и най-добрият копирайтър са едновременно непримирими студенти в изучаване на клиента и продукта.
Един добър копирайтър се впуска в историята на клиента – какво му харесва и какво не харесва. Той изучава приятелите му, навиците му. Той го засипва с въпроси, идеи. Той прекарва много време в изслушване със затворена уста. Той никога не се противопоставя на това, което клиентът казва, но намира всичко за завладяващо.
И тогава той проучва продукта. Той търси точните изразни средства, които ще привлекат вниманието на клиент. Той ще задвижи интереса на клиента към продукта, сякаш смята, че продуктът е създаден за него.

Автор: Demian Farnworth
Източник: www.copyblogger.com