7 неща, които добрите копирайтъри знаят

7 неща, които добрите копирайтъри знаят

Понякога говорим за уеб копие (копирайтинг) и съдържание, като че ли са едно и също нещо, но те не са. Те се допълват взаимно, но служат и на две различни цели.

Копие, традиционно, е това, което използваме, за да реализираме продажбата. Неговата цел е да убеди.
Съдържанието прави всичко останало. То привлича аудитории, ангажира тяхното внимание, демонстрира способността ви да решавате проблемите на аудиторията си и проправя пътя за евентуална покупка.
Маркетинг на съдържанието е новото яко хлапе в рекламата. Мрежата ни позволяваме да използваме съдържанието, за да постигнем много с относително ограничени ресурси.
Но наистина маркетингът на интелигентно съдържание знае достатъчно, за да може да заимства от по-традиционните си братя и сестри. Защото тези стари учебни елементи на убеждаване ще направят съдържанието ви по-добро.

Ето 7 стратегии, които е препоръчително да използвате от богатата традиция на копирайтинга:

# 1: Заглавия

Копирайтърите знаят, че рекламата никога няма да бъде прочетена, ако заглавието е слабо.
Същото важи и за вашето съдържание. Когато поставите неясно заглавие на най-хубавото си съдържание, то все още няма да бъде прочетено. Дори и да имате прилична публика, всеки път трябва да ги убеждавате да продължават да ви обръщат внимание. Страхотните заглавия помагат в това.
Все пак най-добрите заглавия не могат да помогнат на съдържание, което е слабо. Но това ще помогне да се увеличи ангажираността на публиката за качествено съдържание, както и за споделяне на линкове със съдържанието ви.

# 2: Престанете да сте толкова умни

Вижте, разбирам ви. Нямаше да пишете, ако нямате тайна любов към играта на думи.
Тя е наслада за пишещия. Просто осъзнайте … че това не доставя удоволствие на публиката ви.
Писанието е хубав занаят – да мислиш внимателно за езика и думите, така че да направиш изказа си по-ясен и по-мощен. Но добрите копирайтъри знаят, че интелигентността твърде често води до объркване на аудиторията.
Интелигентността може а като щипка с подправки, ако я използвате умело и никога в заглавието.

# 3: Развийте голямата си идея

Като маркетинг специалист по съдържанието, вие не пишете безкрайни страници от факти и суха информация, която просто отговаря на въпроси.
Вие публикувате информация, която забавлява и образова вашия читател – и го правите в рамките на една голяма идея.
Не бъдете просто още един писател или дизайнер, или нещо модерно, или родител-блогър. Сложете съдържанието си в една привлекателна Голяма идея.

# 4: Направете проучване

Най-добрите копирайтъри са най-упоритите изследователи. Подобно на миньорите, те копаят, докато не намерят и натрупат ценни руди.
Ако пишете авторитетно съдържание, то само означава, че сте надежден ученик по вашата тема.
Копайте по-дълбоко. Изтъркайте сайтове като за ценни книги по вашата тема (например, Abe). Излезте извън „големите блогове“, които всички, които се интересуват от темата, четат. Вървете на място с по-рядък достъп, с неясни ресурси, особено ако те са трудни за средния читател. По този начин ще покажете дълбочината и богатството, до които ще достигнете.
Между другото, най-добрите големи идеи обикновено излизат от внушителни изследвания, съчетани с известно творчество и достатъчно време за внимателен размисъл за проблема.

# 5: Намерете гладната си аудитория (след това я слушайте)

Невероятният и гениален копирайтър, Гари Халбърт, обичаше да казва на учениците си, че ключът към успешен ресторант не е местоположението, страхотната храна или ниските цени. Ключът е гладната тълпа, която има някаква нужда и иска това, което ресторантът ви би трябвало да й предложи.
И, разбира се, същото важи и за всякакъв вид бизнес.

Когато става дума за директен маркетинг, най-печелившият навик, който можете да култивирате, е навикът да бъдете постоянно нащрек за групи хора (пазари), които са доказали, че гладуват за определен продукт или услуга. ~ Гари Халбърт

Вашата „гладна тълпа“ е вашата аудитория – хората, които са гладни за това, което трябва да кажете, по начина, по който го казвате.
Удивителното нещо за изграждането на гладна аудитория е, че можете да се обърнете и да попитате (или да ги наблюдавате), за да разберете, за какво са гладни всъщност.
Традиционните директни маркетолози използват списъци с въпроси, за да открият това. В онлайн света на съдържанието, ние можем да спечелим много чрез слушане на това, което нашите аудитории казват, както на нашите уеб сайтове, във форумите или в социалните медии.
Когато знаете какво иска вашата аудитория, можете да създадете идеалния продукт или услуга, за да задоволите това желание. Както известният рекламен агент Бил Бернбах казва:
Рекламата не създава предимство на продукта. Тя може само да го предаде …. Без значение колко умели сте, не можете да измислите предимство на продукта, което не съществува.
Да отговориш на нуждите на аудиторията със своя продукт или услуга е страхотен маркетинг – и когато прибавите и умения за убеждаване, вие ще бъдете непоколебими.

# 6. Знайте къде отивате

Писането на съдържание винаги има специфична цел. Пишете, за да стимулирате определено поведение. Ако получите това поведение, ще спечелите. Ако не успеете – губите.
Икономиката на маркетинга на съдържанието ни позволява да експериментираме повече. Все пак вие желаете да имате представа за целта, която искате да постигнете с всяко едно съдържанието, което създавате.
Например, може да се стремите да разширите аудиторията си, да получите повече абонаменти за електронна поща, да образовате пазара си за предстоящ продукт … Всъщност има много цели, които можете да постигнете със съдържанието.
Но гравитирането около „да видим какво се случва“ трябва да се сведе до минимум.

# 7: Не будете скучни

Кажете истината, но го направете очарователно.

Знайте, че не можeте да накарате хората да купят вашия продукт. Само можете да предизвикате интерес за закупуването му. ~ Дейвид Огилви

Ние сме фенове на Дейвид Огилви е дългогодишен шампион що се касае до обучение по маркетинг.
Но той знае много добре, че за да може да сработи това, трябва да направите това образоване на аудиторията ви по очарователен начин.

  • Използвайте личността
  • Използвайте страхотни изображения
  • Използвайте голямата си идея
  • Използвайте удобно за четене форматиране
  • Използвайте хумор
  • Използвайте полемика

Не привличайте вниманието с палячовщина, а направете вашите добри съвети и полезно съдържание още по-интересни и разбираеми.

Източник: coppyblogger