Как да изградим аудитория чрез разказване на истории

Как да изградим аудитория чрез разказване на истории

Как да създадем и спечелим нашата аудитория с изкуството да разказваме истории? Това можем да научим от най-добрия жив драматург на Америка.

През последните години от страна на бизнеса имаше феноменален интерес към разказването на истории.
От всякъде чувахме, че разказването на истории е най-мощното средство на света, с което може да повлияем на хората.
Всички знаем, че една добре разказана история дава голямо влияние на нейния разказвач. Това твърдение е валидно за различни сфери – продажби, проповядване, реклама, разговори, маркетинг, писане на музикални текстове, блог и други.

Какво е добре разказана история? Как да разберем, че сме стигнали до истинска история?
Библиотеките са пълни с книги с указания за добро писане. Можете да четете всичко от Аристотел до Робърт Маккий, за да придобиете това умение. Обаче сега ще се доближим до писалката на една съвременната легенда.

Дейвид Мамет, най-великият драматург на Америка, много добре познава изкуството да разказваш истории.
Преди няколко години се появи негово „мемо“, отправено до гилдията на писателите, работещи в неговото (по това време) телевизионно предаване „The Unit“. Тази малка „бележка“, всъщност е много повече от урок в майсторски клас по писане и разказване на истории.
Нека да позволим на Мамет да ни преподаде урок от неговия майсторския клас.
Все пак информацията е … информация.

  1. „На публиката не й харесва да гледа информация. На вас също. На мен също. Всъщност на никой не му харесва. Единственото нещо, което ще продължава да се харесва на публиката, е гледането на драма.“- Дейвид Мамет

  2. „Ако сценарият ви отегчава, когато го четете, бъдете сигурни, че ще отегчи актьорите, публиката и това ще ви прати назад в класацията.“ – Дейвид Мамет

Прочетете отново първия цитат на Мамет относно това, което аудиторията харесва или не хареса да гледа (чете, слуша).

Информационната ера е към своя край. Тя се разпада, защото й липсва човешко желание за смислена история, което датира от древността. Тази неподправена история е истинна, тя е завладяваща драма, която всъщност е и огледалото на живота.

Информацията е едновременно твърде много и същевременно не е достатъчна. Тя е безсилна да стигне до сърцата и умовете на тези, които искат да се възползват от вашата идея, продукт или услуга.
Разказаната история, от друга страна, е жива, рядка, незабравима. И когато е добре предадена, тя е по-достоверна от обикновено изявление на ясни факти.
Този свят е твърде шумен и не му пука за посредствената ви информация. Обаче действително на всички ни пука за това колко хубава и автентична е историята, която разказваме.

Как да създадете аудитория с разказване на история? Тук става въпрос за медия, не за маркетинг.

Източник: www.copyblogger.com
Автор: Робърт Брус