Как да разберем тайните на нашите конкуренти като специалисти по маркетинг на съдържанието

Как да разберем тайните на нашите конкуренти

Като специалист по маркетинг на съдържанието може да направите малко високотехнологичен шпионаж и да разберете за тайните на вашите конкуренти.

С помощта на гъвкави онлайн техники всички ние можем да разберем какво правят добре нашите конкуренти, какво биха могли да правят по-добре и как можем да адаптираме най-добрите техники, за да подобрим собствения си бизнес.

Хайде да видим …

Защо трябва да разберете какво правят вашите конкуренти

Можем да разберем какви продукти създават нашите конкуренти, защо съдържанието на техните уеб сайтове е добро и как се класират в търсачките.
Проучването на конкурентните ни позволява да видим, в какво те успяват и в какво се провалят.
Ние използваме нашите изследвания, за да ни помогнат в брейнсторминга на маркетинговите идеи, да създаваме по-добро съдържание и да адаптираме нашите онлайн стратегии. По този начин ще ставаме по-добри в това, което правим.
Откриването на това, което нашата конкуренцията прави, е силно мотивиращо. То може да ни въздейства да правим нещата по-добри и в по-голям мащаб.
Защото това знание може да ни помогне да направим следващия си страхотен шедьовър.

Как да намерите конкурентите си

Много от нас знаят кои са основните ни конкуренти, но е добра идея да задълбаем малко повече.
Потърсете конкурентите си в социалните медии, в резултатите от търсачките и в традиционните медии. Също така обръщайте внимание на хората, които коментират и на авторите, които пишат нови книги във вашата индустрия.
И винаги следете новите и талантливи гост-блогъри на любимите си блогове във вашия бранш. Това е страхотно място за откриване на нови и бъдещи конкуренти.

Започнете вашето проучване

Добре да проверявате тези неща, когато разглеждате какво прави конкуренцията ви онлайн:

  • Продуктите и услугите, които конкуренцията ви предлага
  • Съдържанието, което публикуват на уебсайта и на страниците им в социалните медии
  • Стратегията им за социалните медии
  • Стратегията им за SEO
  • Нивото им на социален успех
  • Общ преглед на силните и слабите страни на конкуренцията

Изследвайте онлайн съдържанието на конкурентите ви

Имат ли вашите основни конкуренти стратегии за маркетинг на съдържанието? Ако е така, колко добре се правят? Редовно ли публикуват добро съдържание?
Когато направите вашето проучване, разгледайте съдържанието им в дълбочина. Разберете какви теми засягат, какво е нивото им на писане, какво съдържание получава силен отговор от аудитория им и до колко са споделяни публикациите им в социалните медии.

Вижте какво прави по-добре конкуренцията ви от вас самите. Дали те обсъждат горещи теми, за да получат силен трафик? Имат ли нови творчески идеи и прозрения? Дали писането им е по-добро от вашето? Дали аудиторията им е по-голяма? Ако е така, можете ли да разберете защо е по-голяма, по-лоялна или по-ангажирана?

Чрез събиране на данни за съдържанието им можете не само да прецените колко добре се справят (или не се справят) в онлайн маркетинга си, но и да откриете нови идеи. Ако откриете тема, която е с голям отзвук сред аудиторията на конкурента ви, можете потенциално да адаптирате тази тема към вашите читатели, като акцентирате върху друг ъгъл, който е уникален и различен.

Не, абсолютно не ви препоръчвам да плагиатствате или да крадете идеи. Позволете ми да повторя: Не правете това.

Но ако дадена тема наистина резонира с аудиторията и привлече много дискусии, може да разберете как да покриете тази тема на вашия сайт по ваш собствен начин. И все пак останете в границите на етичния кодекс на вашия онлайн маркетинг специалист.

Изследване на ефективността на конкуренцията ви в търсачките

Винаги трябва да наблюдавате страниците с резултати от търсенето в най-популярните търсачки (Google и Bing), които съдържат най-търсените ключови фрази във вашата индустрия.
Редовно проверявайте ключовите думи и фрази, за да видите къде се класират вашите конкуренти. Изследователската работа с търсачките може да ви помогне да научите нови ключови фрази, към които можете да насочите вашите собствени SEO усилия.
Един от най-добрите начини за това как конкуренцията ви се справя в търсачките е да проучите колко backlinks (препратки) имат и тяхното качеството.
Разглеждането на сайтовете, които имат връзка с вашите конкуренти не само ви помага да разберете колко успешна е тяхната компания в търсачките, но също така ви дава сведения за техните онлайн връзки. Има много безплатни и платени инструменти, които ще ви помогнат да се впуснете в това изследване.

“Шпионирайте” представянето им в социалните медии

Проверете какво прави конкуренцията ви в социалните медии. Имат ли те силно присъствие със смилено съдържание в основните социални медии като Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest и LinkedIn?
Разгледайте страниците им в социалните медии. Колко фенове или последователи имат? Постоянно ли публикуват голямо съдържание в техните профили? Привличат ли „онлайн застъпници на марката“, които постоянно говорят за тях? Дали те карат потребителите да отидат на уебсайта им и дали ги превръщат в абонати?

Потърсете конкурентите си в Twitter и Facebook, за да видите какво казват хората за тях. Дали коментарите са предимно положителни или хората се оплакват? Дали продуктите и услугите на вашия конкурент посрещат нуждите на клиентите им?

Един от най-бързите и лесни начини за търсене на това, което хората казват за вашите конкуренти в Twitter, е просто да пуснете търсене в Twitter с URL адреса на един от последните им публикации в блога.
Можете лесно да проверите какво съдържание споделят хората в Pinterest от конкретен уеб сайт, като посетите www.pinterest.com/source/[иметонавашиясайт].
Друго чудесно място за търсене на обратна информация за вашите конкуренти е на сайтове за преглед като Yelp, Angie’s List, TripAdvisor или InsiderPages. И не забравяйте за бюлетини, форуми, групи в LinkedIn, чат в Twitter и групи в Facebook – те също са страхотни места за онлайн „социално шпиониране“.

Настройване на вашата система

Както при повечето онлайн изследвания, изучаването на конкурентите ви не е еднократна работа. Ще искате и ще имате нужда редовно да наблюдавате какви са вашите конкуренти онлайн.
Най-добрият начин да се уверите, че сте в крак с вашето изследване, е да разработите системи, които да го улеснят.
Създавайте електронни таблици с конкурентите си, в които проследявате и записвате цялата важна информация за всеки от тях. Намерете подходящи за вас начини да съхранявате и обновявате тези данни.
Отделете време в календара си на месечна база, в което да прегледате проучванията на конкурентните си и проследявайте, дали има нещо, което се е променило. След това интегрирайте всички нови идеи, които сте открили в изследванията си.
Информацията, до която ще достигнете може да определи вашия успех или неуспех.
Затова най-добре е редовно да провеждате конкурентни проучвания.

Този публикация е трета част от серията на Copyblogger за това как един специалист по маркетинг на съдържанието да направи ефективно.

Това са предишните две части:

  1. Изследването не е лесно (но е необходимо)
  2. Проучване при маркетинг на съдържанието
Автор: Beth Hayden
Източник: www.copyblogger.com