Проучването при маркетинг на съдържанието

Проучването при маркетинг на съдържанието

Професионалните спортисти прекарват хиляди часове в подготовка за състезанията. Атлетите не могат да бъдат страхотни в това, което правят, без подготовка. Това е работата, която повечето хора никога не виждат, но всъщност всички тези часове тренировъчното време правят разликата между добър и наистина страхотен атлет. В света на маркетинга на съдържанието трябва да мислите за себе си като спортист. Вашето проучване на пазара е вашето обучение. Това е, което трябва да направите ден след ден и седмица на седмица, за да сте изключителни в това в работата си.

През повечето време, когато говорим за „работа“ в нашия свят, става дума за писане на съдържание, създаване на продукти, управление на социални медии или кампании по имейл, отговаряне на имейли и грижа за нашите клиенти.
Но преди да можем да направим това, трябва да се подготвим. И то да се подготвим, като направим нашите изследвания.

Как изглежда вашият изследователски процес? Какви стъпки можете да предприемете, за да съберете възможно най-добри данни за целевата си аудитория?

 1. Бъдете мотивирани

  Проучването на пазара ви помага да разберете по-добре какво ви е нужно в общността. Тази информация ви позволява да помогнете на аудиторията си по напълно уникални начини.
  Получаването на вътрешна информация относно начина, по който вашата аудитория мисли и от какво се нуждае не само ви позволява да създавате правилно насочено съдържание. Същевременно ви позволява да създавате продукти и услуги, които решават много специфични проблеми.
  И да, това ви носи печалба.
  Обзалагам се, че сте стартирали фирмата си, защото действително искате да помогнете на хората. Не само заради потенциалната печалба.
  Ние правим нашите изследвания, за да можем да помогнем на хората да решават проблемите си и да им дадат възможност да живеят по-добре и пълноценно.

 2. Бъдете част от общността, която проучвате

  Най-добрият (и най-лесният) начин за провеждане на изследване на аудиторията е да бъде член на собствения ви пазар.
  Така че, ако имате собствен блог, вие имате читатели, които редовно имат мнения, въпроси, оплаквания и прозрения, които всъщност са фантастични пазарни данни от тази общност.

  Ако все още нямате собствена аудитория, можете да участвате в други уебсайтове и блогове, които привличат аудиторията, с която се опитвате да се свържете.

  Присъединете се към общността, за която са предназначени вашите услуги. Участвайте в дискусии и разговори чрез сайтове за социални контакти, блогове, форуми и други онлайн групи.
  Отговаряйте на въпросите. Участвайте. Не давайте нищо в замяна, когато сте нов член на общността – само давайте полезна информация на членовете на тази общност. И докато участвате и помагате на други членове в общността, можете да научите много.

 3. Проучете начина на мисленето на аудиторията си

  Първото нещо, което трябва да изучавате, е начинът, по който аудиторията ви гледа на света.
  Какво е важно за тях? Какви хора харесват? Какви са техните ценности?

  Инструменти като LinkedIn, Pinterest, Twitter, Google+ и Facebook ви позволяват да събирате информация за мисленето на аудиторията, като ви позволяват да имате достъп до техните дигитални светове (НЕ по ужасен начин). Тези онлайн инструменти ви дават ежедневен поглед върху това, което хората правят и казват всеки ден.

  Можете също да направите проучване на ключови думи, за да научите повече за начина, по който вашият пазар гледа на света. Използвайте инструменти за търсене на ключови думи и търсене с ключови думи в Google, за да разберете всичко, което можете да научите по темите, които интересуват аудиторията ви, както и за нещата, за които искат да знаят повече.
  Да, проучването на ключови думи е важно за оптимизирането на търсещите машини, но това също е част от най-добрите пазарни проучвания.

 4. Открийте проблемите на аудиторията си

  Когато провеждате проучване на пазара, вие също се опитвате да разберете какви са проблемите на вашите аудитория.
  Можете да разберете не само за проблемите на аудиторията си, но и за несъответствията и проблемите с услугите на ваши конкуренти.
  Можете да откриете какво не се прави добре във вашата сфера и съответно как можете да се справите по-добре.

  Нерешените проблеми или неудовлетворение на аудиторията ви дава възможност да задоволите нуждите, които никой друг не може, защото имате информация, която останалите нямат (или все още не са я забелязали).

  Така че използвайте социалните медии, които „слушат“ и изследват ключовите думи (както и традиционните инструменти за проучване на пазара като проучвания, интервюта и фокус групи), за да откриете проблемите на хората.
  След това използвайте наученото, за да създадете съдържание, което говори директно на вашата аудитория по начин, по който никой друг не го прави.
  Вашите читатели и клиенти искат съдържание, което отговаря на техните нужди и желания. Също така това съдържание „говори“ с тях по начин, който резонира с това кои са и как гледат на света.
  Когато сте последователни в пазарните проучвания, които правите, вие ще знаете точно какъв вид съдържание желае вашата аудитория. И това знание ще ви даде страхотно предимство на вашия пазар.

 5. Имайте последователност

  Не забравяйте, че пазарни проучвания (точно като тренировките за спортисти), не са еднократно събитие. Това е един непрекъснат процес, който изисква постоянна адаптация, както всичко останало във вашата маркетингова стратегия за съдържанието.
  Така че планирайте редовно да извършвате пазарни проучвания. Направете го като част от вашите седмични и месечни рутинни практики за маркетинг на съдържанието.

  Когато планирате как да прекарате работната седмица, структурирайте графика си така, че да отделяте време за наблюдаване и учене. Това е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да е успешен вашият бизнес.

  Без проучване на пазара, просто ще бъдете един от хилядите собственици на бизнеса, които се опитват да направят най-доброто си предположение за това, от което се нуждаят техните клиенти. Ако непрекъснато правите проучването, ще знаете точно какво е нужно на вашата аудитория и ще можете да отговорите на нуждите им.

 6. Прегърнете работата

  Като специалисти по маркетинг на съдържанието, е нужно да знаем, че ако не направим нашите пазарни проучвания, цялата ни друга работа ще намали темповете си. От решаващо значение е да открием всичко, което можем да направим за хората, които се опитваме да достигнем и да слушаме какво се опитват да ни кажат.

  Пазарното проучване е трудно, защото е объркващо. Трябва да „чуете“ много объркващи неща и шумове, за да достигнете до полезните неща, които ви помагат да разберете вашата аудитория. Пресяването през целия шум е досадно и напрегнато. Това е трудната част.

  Но е нужно да приемем тази работа – дори и да е трудна. Всъщност, това, че е трудна, я прави и едно от най-хубавите и полезни неща за нас. Фактът, че тази работа е нелека, вероятно кара нашите конкуренти не я вършат или да не я правят добре.
  И това ни дава забележително предимство спрямо конкуренцията. И това е едно от най-важните неща за нас!

Източник: copyblogger
Автор: Beth Hayden